top of page
Sebastiani.png
Hout

Hout kan op vele manieren verwerkt worden in de tuin. Hierbij kunt u denken aan een overkapping, pergola, vlonder en natuurlijk een schutting. Maar niet elk soort is geschikt voor elk van deze toepassingen. Dit komt doordat elk hout een eigen hardheid en duurzaamheid heeft. Hieronder kunt u zien welk soort zeer tot niet duurzaam is en wat de gemiddelde levensduur van het hout is.

Duurzaamheidsklasse

Levensduur in jaren

Hout voorbeeld

1 (Zeer duurzaam)

25 >

Azobe / Bangkirai

2 (Duurzaam)

15 - 25

Kastanje

3 (redelijk duurzaam)

10 - 15

Walnoot

4 (Matig duurzaam)

5 - 10

Vuren

5 (Niet duurzaam)

< 5 >

Grenen

Onderhoud bestrating
Azobe
Bankirai
Meest gebruikte soorten in de tuin

Azobe hout is een veel gebruikt product als het gaat om buitentoepassingen. Dit komt omdat Azobe zeer duurzaam en sterk is. Azobe hout vindt u dan ook terug als schuttingpaal of als beschoeiingshout.

Bankirai hout wordt veel gebruikt als vlonderplank. Bankirai hout is een vrij zwaar houtsoorten. Het hout heeft een fijne gelijkmatige structuur. Heeft zeer gunstige sterkte-eigenschappen en heeft een hoge duurzaamheid (duurzaamheidsklasse 1). Dit maakt Bankirai geschikt voor tal van buitentoepassingen. 

Eikenhout zien we veel binnen in huis. Maar ook in de tuin is eiken hout toe te passen in de vorm van een overkapping of als planken voor een schutting. Het nadeel van eikenhout buiten gebruiken is dat eiken looizuur bevat en deze in combinatie met vocht zwarte vlekken kan veroorzaken. Vandaar dat deze houtsoort veelal voor houten parket vloeren wordt gebruikt. 

Douglas hout is sinds 2015 zeer populair. Vooral onbehandeld Douglas hout uit Noord Europa en Rusland heeft als kenmerk dat deze door langzamere groei in deze koude gebieden duurzaam is en de 'rose' kleur heeft. De nerf van Douglas hout is overwegend fijn en recht. Douglas is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van douglas hout een betere beoordeling dan vuren of grenen. 

Eiken
Douglas
Grenen
Vuren

Grenenhout heeft een lichte (soms geelachtig) kleur. De nerf van het hout is matig fijn. Grenen hout laat zich zeer goed impregneren tot in de kern van het hout. Daarom word grenenhout vaak gebruikt voor tuinschermen, palen en planken. De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar indien het hout geïmpregneerd is.

Vurenhout kenmerkt zich door een zeer lichte kleur. De nerf van het hout is matig fijn. Vuren laat zich mooier impregneren dan grenen, de kleur van het hout blijft stabieler, grenen geeft meer kleurverschil van licht tot donkergroen na impregneren.

Catalogussen
Catalogus

Bekijk het volledige assortiment in de onderstaande catalogussen van onze leveranciers.

in-Lite.png
bottom of page