top of page
Sebastiani.png
Bestrating

Er zijn vele soorten bestratingen. De meest bekende zijn de beton en natuursteen tegel. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om te kiezen voor keramische tegels. Hieronder laten we alle soorten zien en hoe ze zijn opgebouwd en wat voor onderhoud er eventueel nodig is.

1
2
Toplaag

De toplaag kan bestaat uit fijn gebroken natuursteen, split of beton vermengt met een kleurstof. Over het algemeen behouden de natuurlijke mineralen langer hun kleur.

Betonnen onderlaag
Toplaag

Keramische tegel als toplaag.

  • Maatvast

  • Vlek en zuurbestendig

  • Eenvoudig schoon te maken

  • Krasbestendig

  • Kleurvast

  • Slijtvast

1
2
Betonnen onderlaag

Een maatvaste betonnen onderlaag die waterdoorlatend is.

Betonsteen
Keramische
Natuursteen
Één geheel 

Meestal wordt natuursteen in grote blokken gewonnen, waaruit later natuursteen platen of natuursteen tegels worden gezaagd. Hierdoor is er geen spraken van een toplaag. De gehele tegel is natuursteen en kan in patroon verschillen. Dit geeft een natuurlijk en speelse uitstraling aan de tuin.

1
Onderhoud bestrating
Onderhoud Bestrating
Algen en mossen

Veel mensen ergeren zich aan algen of mossen die zich met name in de wintermaanden op vochtige plaatsen op de tegels nestelen. Toch zijn deze over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Let er wel op dat deze ook voedingsmiddelen kunnen bevatten, die ervoor zorgen dat alg en mos terugkeren. Goede reinigingsmiddelen vindt u bij de bestratingsspecialist. Een alternatief voor reinigingsmiddelen is stoom. Hierdoor sterven algen en mossen af. U veegt later de resten gemakkelijk op. Sebastiani hoveniers mag als bedrijf geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Wij kunnen u wel van dienst zijn met onze sterke hogedrukreiniger en advies.

Korstmossen

Een hardnekkiger verontreiniging zijn korstmossen. Deze bestaan uit verbindingen van algen en schimmels. Ze komen in verschillende vormen en kleuren voor. Soms zien ze er korstvormig uit, maar in andere gevallen zijn ze blad-, struik- of bekervormig. De beste bestrijdingswijze is zorgen dat de temperatuur van de korstmos dankzij stoom oploopt tot 70 graden Celsius. Doe dit bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. Op deze manier sterven de wortels af.

Kalkuitbloei

Kalkuitbloei is een fenomeen dat voorkomt op cementgebonden materialen. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden treedt witte uitslag op. Cement vormt namelijk een chemische reactie met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich op de oppervlakte afzet. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de tegels of stenen. Na verloop van tijd verdwijnt de witte uitslag weer.  Ondanks alle kwaliteitscontroles kan dit fenomeen niet voorkomen worden. Kalkuitbloei kan verwijderd worden met koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn. 

Catalogussen
Catalogus

Bekijk het volledige assortiment in de onderstaande catalogussen van onze leveranciers.

in-Lite.png
bottom of page